Haku

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<huhtikuu 2024><<
huhtikuu 2024
matiketopelasu
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
RadDatePicker
RadDatePicker
Open the calendar popup.
  HAE  

Muut tapahtumat: Biovärit – Tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely Arktikumissa 14.10.-5.12.2021

<$DetailsPaikka$><$DetailsOsoite$><$DetailsOsallMaksuLisatiedot$><$DetailsJarjestaja$><$DetailsTapahtumanIlmoittajanEmail$>
Tapahtumaluokka:Muut tapahtumat
Aika:to 14.10. - su 5.12.2021 klo 10.00-16.00
<$DetailsIlmoittautumisLinkki$>
Biovärit – tutkimuksia kestävästä väristä -näyttely on syntynyt Helsingin yliopiston johtaman ja Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman BioColour-tutkimushankkeen ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan välisenä yhteistyönä. BioColour-hankeen tavoitteena on kehittää uusia menetelmiä bioväriaineiden laajamittaiseen tuottamiseen sekä tutkia väriaineiden ominaisuuksia ja käyttöä. Lisäksi on tärkeää kartoittaa väriaineiden sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia, jotka viimekädessä luovat pohjaa uudenlaisten väriaineiden käytölle ja hyväksynnälle kulutustuotteissa. Näyttelyn ovat kuratoineet työelämäprofessori Julia Lohmann ja jatkotutkija Ingvill Fossheim Aalto yliopistosta.

Näyttelyssä on esillä materiaalia BioColour-tutkimushankkeesta sekä opiskelijoiden tuotoksia Lapin yliopiston Futures Studio -opintojaksolta. Opintojakso pohjautui pohjoisuuden teemalle sekä muodin ja tekstiilitrendien ennustamiselle. Suunnitelmissaan opiskelijat tutkivat teemoja, jotka liittyivät bioväreihin ja bioväriaineisiin, sekä pohtivat mahdollisia väritulevaisuuksia ja -skenaarioita.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös seuraavilta henkilöiltä ja tahoilta: Aman Asif ja Valentina Guccini, Henna Lampinen, Konrad Klockars, Monica Louise Hartvigsen, Noora Yau, Nour Ainasoja, Päivi Fernström ja Helsingin yliopiston käsityötieteen opiskelijat, Tupu Mentu, Lapin yliopiston Futures Studio –opintojakson opiskelijat, Väkevä Collective.?

Bioväriaineiden tutkimus ja visioinnit tulevaisuuden kestävästä väristä valtaavat Arktikumin galleriat 14.10.-5.12.2021. Kutsumme sinut tutkimaan kanssamme niitä mitä moninaisempia tapoja, joilla bioväriaineet voisivat tulla osaksi meidän luonnollista uutta normaaliamme.

Mitä biovärit ja bioväriaineet ovat, ja mistä ne ovat peräisin? Entä kuinka niiden käyttö voisi edistää nykyistä kestävämpää yhteiseloa maapallomme kanssa? Lähes kaikki värit ihmisen tuottamissa esineissä on aikaansaatu pitkien tuotantoketjujen kautta synteettisillä, fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvilla väriaineilla. Luonnon yhdisteillä on pitkä historia väriaineina, mutta synteettisten väriaineiden keksimisen jälkeen niiden käyttö on ollut minimaalista. Muutos massatuotantoon perustuvasta monokulttuurista kohti moninaisuutta ja kestävämpää väripalettia vaatii uutta ymmärrystä biopohjaisista ja ekotehokkaista materiaaleista ja väriaineista sekä niiden käyttökohteista. Myös suhteemme ja suhtautumisemme väriin tarvitsee uudenlaista tarkastelua. Kuinka uusi tieto bioväriaineista vaikuttaa elämäämme ja käyttäytymiseemme sekä ajatuksiimme väristä?

Monien alojen asiantuntijat, tutkijoista ja suunnittelijoista taiteilijoihin ja yrittäjiin pohtivat näitä kysymyksiä. He yhdistävät vanhan tietämyksen uusimpiin tieteen menetelmiin ja luovat tulevaisuuden visioita. BIO etuliite bioväriaineessa tarkoittaa elävää olentoa. Se muistuttaa meitä siitä, että kaikki bioväriaineiden tutkimus ja käyttö on yhteistyötä luonnon ja ei-inhimillisten eliöiden kanssa. Tässä näyttelyssä haluamme tuoda esiin eliöitä, joiden kanssa olemme työskennelleet ja jotka liittyvät bioväriaineisiin: eliöitä, jotka tuottavat väriaineita itse, niitä, jotka voimme saada tuottamaan väriaineita bioteknologian avulla, kuin myös niitä, jotka auttavat varmistamaan väriaineiden turvallisuuden ympäristölle ja meille itsellemme.

Näyttely johdattelee bioväriaineiden maailmaan niitä tuottavien organismien kautta: bakteerien, levien, sienten, eläinten ja kasvien. Näyttely avaa myös värin ja valon yhteyttä, värin ja performatiivisuuden (esittävyyden) suhdetta sekä suomalaista bioväripalettia. Nämä teemat tarjoavat uusia näkökulmia ympäröivään maailmaan ja bioväriaineiden tutkimukseen. Ne kutsuvat meitä pohtimaan, esittämään kysymyksiä ja uudelleenkuvittelemaan suhdettamme väriin.
<$DetailsLisatietojaLinkki$>
<$DetailsTakaisinHakutuloksiin$>

Pitkäkestoiset tapahtumat